Gala večerom Hrvatski sommelier klub proslavio 30 godina članstva u međunarodnoj udruzi ASI

Hrvatski sommelier klub (HSK) u ponedjeljak, 7. listopada, u Hotelu Esplanade u Zagrebu obilježio je značajnu obljetnicu – 30 godina od postajanja punopravnim članom međunarodne sommelierske udruge, Association de la Sommellerie Internationale (ASI) te 31 godinu od osnutka. Ova svečanost okupila je više od 100 uzvanika, dugogodišnjih suradnika Hrvatskog sommelier kluba iz svijeta sommelierstva, vinarstva i turizma.

Na samom početku svečanosti obratio se predsjednik Hrvatskog sommelier kluba, Veljko Ostojić, istaknuvši osnovnu misiju podizanja kulture stola putem edukacije kako profesionalaca tako i amatera: Samo u protekle tri godine kroz razno razne oblike edukacije u organizaciji našeg kluba prošlo je 1.500 ljudi što je za zemlju od  4 milijuna stanovnika, nadam se da ćete se složiti, izuzetan uspjeh.

Prigodnim govorom okupljenima se putem videa obratio i predsjednik ASI-ja, gospodin William Wouters. Wouters je istaknuo važnost HSK-a kao dugogodišnjeg partnera ASI-a, njegovu ključnu ulogu u promociji i podizanju prepoznatljivosti hrvatske sommelier scene na međunarodnoj razini te dodao: Vaša predanost izvrsnosti i vaša želja da dijelite svoje znanje i entuzijazam obogatili su zajednicu ASI-ja i globalnu vinsku scenu u cjelini. Vi ste primjer budućnosti sommelierstva, profesije koja prigrljuje povijest, ali gleda u budućnost. Profesije koja poštuje svoju prošlost i tradiciju, ali se njima ne opterećuje.

Tijekom večeri dodijeljena su posebna priznanja pojedincima i organizacijama koji su kroz svoj rad i suradnju značajno doprinijeli razvoju HSK-a tijekom proteklih 30 godina.

Priznanja su dodijeljena: Sandiju Parisu i Danieli Kramarić – za iznimnan doprinos kao dugogodišnji ambasadori sommelierstva, Ninoslavu Dusperu, Franji Francemu i Josipu Taribi – za doprinos osnivanju i razvoju HSK-a te Franku Lukežu – posthumna zahvalnica za doprinos u razvoju i osnaživanju HSK-a.

Gosti su prije same svečanosti okupljanje započeli u posebno osmišljenom Sommelier corneru uz kušanje 80ak renomiranih hrvatskih vina iz vinarija koji su kroz protekle godine podržavali i poticali rad Hrvatskog sommelier kluba. Time su organzatori istaknuli važnost suradnje te bogatstvo i raznolikost hrvatske vinske scene.

Hrvatski sommelier klub već 30 godina djeluje u skladu sa standardima Association de la Sommellerie Internationale (ASI), što je značajno doprinijelo razvoju sommelierstva i unapređenju hrvatskog turizma. Kroz suradnju s ASI-jem, HSK omogućuje državnim prvacima sommelierstva sudjelovanje na svjetskim natjecanjima, čime predstavljaju Hrvatsku na međunarodnoj sceni. Ova suradnja ima ključnu ulogu u edukaciji sommeliera, podizanju kvalitete usluga u ugostiteljstvu te promociji Hrvatske kao turističke destinacije.