Ana Morgan oduševila gala večerom u suradnji s Vinarijom Franković i kotelima Filipa Pleteša

 U srijedu 24. kolovoza na  prelijepoj terasi restorana Morgan , perjanici istarske regije, održana je ekskluzivna večera koja je okupila ljubitelje vrhunske gastronomije i enologije.

Na ovoj večeri, pažljivo odabran jelovnik Ane Morgan  pratila su vina renomirane istarske vinarije Franković, dok je cjelokupni doživljaj obogatio Filip Pleteš sa svojim inovativnim koktelima.

Što se tiče vina sljubljenih sa sljedovima ove večere zadužen je bio Mario Franković iz Franković vinarije, mnogo puta visoko nagrađivanom na Decanter natjecanjima.

Posjetitelji su večer započeli uz pjenušac Stella Franković, uparen s finim zalogajima kao što su tacos sa skutom i povrćem. Zatim su gosti imali priliku uživati u osvježavajućem Yuzu Yugo Spritzu, posluženom uz maslinu u tempuri.

Nakon uvodnih pića i zalogaja, gosti su bili počašćeni slijedom pažljivo pripremljenih jela.

Večeru je otvorio pozdrav iz kuhinje – pigne s goveđim carpacciom. Prvi slijed, tartar od rajčice i burrate, bio je uparen s vinom Filiam Franković 2020, dok je drugi slijed, ravioloni s artičokom, žumanjkom prepeličjeg jajeta i crumbleom od pršuta te espumom od parmigiana, bio je popraćen Koronom Franković 2018.

Za glavno jelo, posluženi su teleći file tournedos s redukcijom višnje i Teranom Franković 2018, nakon čega je uslijedio Carima ribeye s pont-neufom, uparen s Cabernet Sauvignonom Franković 2022 . Večer je završila osvježavajućim semifreddom sa smokvom, uz koje se savršeno sljubilo vino Luna Blanca Franković 2023.

Ana Morgan, izrazila je želju da buduća događanja okupe vinarije ne samo iz Istre, već iz cijele Hrvatske, kako bi se na jedinstven način promovirale raznolike vinske regije naše zemlje. Posebno je ponosna na činjenicu da su sve korištene namirnice lokalnog podrijetla, čime se nastoji gostima pružiti užitak moderne kuhinje na tradicionalan način.

“Naš cilj je pružiti gostima, a posebno poznavateljima hrane i vina, autentično iskustvo koje spaja lokalne namirnice s inovativnim kulinarskim pristupom.” rekla je Ana Morgan.

Ova večera samo je jedna u nizu sličnih događanja koje Morgan planira organizira, a ova se  večera održala i kao povod Michelinove  preporuke koju  Morgan osvojio  i za 2024 godinu.

Zanimanje za događaj nadmašilo je očekivanja s obzirom na to da je kapacitet restorana bio popunjen do posljednjeg mjesta, a interes javnosti znatno veći od kapaciteta.

“Vjerujemo da će to postati praksa i u budućnosti kojoj se planira mnoštvo večera ovakvog tipa, ali specifičnih okusa i sljubljivanja s vinima. Naravno, od prakse u kojoj se sparuju tradicija i moderna kuhinja ne odstupamo, stoga svima zainteresiranima predstoji mnoštvo događanja ovakvog tipa u restoranu Morgan” istaknuo je Bogdan Podunavac uz Anu Morgan, incijator ove večere.