Nove pobjede i projekti draške pomorske baštine

Kvarnerski guc “MD 551” iz Mošćeničke Drage pobjednik je do sada najprestižnije Rovinjske regate tradicijskih barki koja je ove godine trodnevnim programom od 7. do 9. lipnja proslavila svoj značajni 18. rođendan. Posada u sastavu Robert Mohović, Josip Mohović i Franko Gržin na najbolji je način brojnim sudionicima i posjetiteljima predstavila draško pomorsko nasljeđe, a pobjeda je imala dodatnu težinu jer je općina Mošćenička Draga u Rovinju bila prisutna i kao partner projekta Adriatic PorTLand Interreg Italija-Hrvatska. Ujedno, po prvi put, Mošćeničani su dobili priliku u programu “Virada u pinjati” rovinjskoj publici prezentirati okuse i mirise tradicijskih jela svog kraja stvorivši sa svim ostalim regatantima iz Istre, Kvarnera, Slovenije i Italije atraktivan gastronomski doživljaj.

Drvene barke iz Mošćeničke Drage tradicionalno su prisutne na Rovinjskoj regati tradicijskih barki s oglavnim i latinskim jedrom, a ove godine uz pobjednički kvarnerski guc, Rovinjskim akvatorijem jedrio je još jedan s posadom: Igor Knapić, Ivana Blaženić, Arian Živadinov i Ermano Jedretić osvojivši drugo mjesto.

O ovogodišnjem gostovanju koje je u mnogočemu bilo posebnije od drugih prof. Robert Mohović kaže: “Osamnaest godina Rovinjske regate i 20 godina rada Ekomuzeja-Ecomuseo “Batana” važni su trenuci za naše rovinjske prijatelje pa nam je vrlo drago što smo proslavu uveličali pobjedom naše barke iako je od toga puno važnije druženje i razmjena iskustava prijatelja mora i pomorske baštine, te očuvanje i prenošenje znanja i pomorskih vještina. Vjetra je bilo baš koliko treba s dosta struje pa se može reći da je to bila prava taktička regata. Kad smo plovili u vjetar (u orcu) bili smo jako dobri, ali na povratku, kad smo plovili s vjetrom u krmu, bilo je vrlo napeto. Talijani su nas lovili s obzirom na to da imaju velika jedra, no naš je guc ipak doplovio do pobjede! Kao i svake godine i ova Rovinjska regata okupila brojne zaljubljenike u tradicijske barke i jedrenje pa je to bila sjajna prilika da se proslavi i punih 10 godina aktivnog rada Koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograditeljske baštine Kvarnera i Istre kojom predsjedam. Uvijek veselo druženje ljudi od mora podignuto je na novu raznu kroz gastro program u kojem smo pokazali da jednako vješto i predano čuvamo i našu gastronomsku baštinu. Sve je bilo autentično i naša odjeća i način pripreme, a ponudili smo tri jela: slanu ribu (inćone) na salatu s kuhanim (lešo) krumpirom, kvarnerske škampe na buzaru s tjesteninom (paštom) i specijalitet koji je mnoge oduševio – fritaju s našim mladim zaštićenim brsečkim češnjakom, odnosno njegovim zelenim izdancima koje lokalno nazivamo baci. Posebno moram zahvaliti i istaknuti naše „kuhare“, a to su osim mene bili Sandra i Josip Mohović, Sonja i Ermano Jedretić te Franko Gržin“, naglasio je prof. Mohović.

Rovinjska regata bila je i prilika za radni susret partnera Interregovog projekta Adriatic PorTLand Italija Hrvatska, a to su uz općinu Mošćenička Draga u suradnji s Ekomuzejom Mošćenička Draga i Katedrom Čakavskog sabora općine Mošćenička Draga, talijanska općine Cesenatico i tamošnji Pomorski muzej, te udruga TVB (Tradicijske venecijanske barke) iz općine Battagila Terme dok je vodeći partner Ustanova-Istituzione “Kuća o batani-Casa della batana”. Samo ime projekta upućuje na njegovu originalnost jer, za razliku od dosadašnjih u čijem je fokusu isključivo bila obalna maritimna baština, AdriaticPorTLand ima za cilj razvoj strukturiranog plana integracije turističkih ponuda obale i zaleđa s unutrašnjim vodnim putovima kroz valorizaciju tradicijske plovidbe koja je kroz povijest povezivala ove zajednice. Jadranska tradicijska plovidba i brodogradnja kao poveznica između kopna i mora te kao temelj za inovativne turističke usluge i rute mogu značajno ojačati ulogu kulture u razvoju održivog turizma, posebno u pogledu smanjenja sezonalnosti i prekomjernog broja gostiju na obalnim destinacijama.

“U Rovinju smo već drugi put gosti na događanjima i radioničkim aktivnostima (Exchange Lab) koje organizira svaki partner. U svibnju smo posjetili općinu Battagila Terme gdje smo upoznali nešto drugačiju tradiciju od naše kroz predavanja, razgled Muzeja riječne plovidbe, kanala s ustavom te kroz posjet jedinom brodogradilištu njihovih tipičnih barki Remiera Euganea. Njihova najavljena regata, nažalost, nije mogla biti održana zbog poplava, no drago nam je da smo se svi sa svojim barkama okupili u Rovinju, koji nam je kao vodeći partner pokazao svoje primjere dobre prakse. Ujedno, odradili smo zanimljiv Exchange Lab u prostoru lokalne rovinjske taverne Spacio Matika u kojem nam je povjesničar i osnivač Ekomuzeja-Ecomuseo “Batana” Marino Budicin ispričao brojne zanimljivosti iz bogate pomorske povijesti Rovinja. Potom smo razmijenili iskustva koja imamo u valorizaciji našeg nasljeđa s posebnim naglaskom na načine rješavanja brojnih problema na koje nailazimo”, istaknuo je Zoran Soldatić, suradnik za EU projekte općine Mošćenička Draga.

Nakon teorijskog dijela Exchange Laba uslijedio je praktični dio koji je zamišljen kao prilika da partneri na projektu međusobno razmijene vještine koje pripadaju njihovoj tradiciji. U slučaju Rovinja bila je to demonstracija načina veslanja u batani u kojem se okušao prof. Robert Mohović: “Podosta smo razgovarali o, nažalost, uvijek aktualnoj problematici za koju još i dalje ne postoji kvalitetno rješenje. Naša pomorska baština izaziva divljenje i privlači interes, no od krucijalne je važnosti za njezino očuvanje pronaći način da postane naplativ i održiv dio stalne turističke ponude unutar zakonskog okvira. Smatram da je za to u prvom redu potreban financijski poticaj lokalne samouprave koji bi omogućio nekoj prvotno entuzijastičnoj priči naraste do samoodrživosti, bar u svome većem dijelu.

Nakon rasprave koja nas često suoči s preprekama u našem radu, bilo je zadovoljstvo uskočiti u batanu i iskušati jedan malo drugačiji način veslanja. Sljedeći mjesec od 12.-14. srpnja startat će i naša 16. Smotra i regata tradicijskih barki na jedra MALA BARKA – ŠTORIJA OD MORA za koju pripremamo također raznovrstan program. Kao domaćini partnerima projekta Adriatic PorTLand 11. i 12. srpnja organizirat ćemo Exchange Lab o mogućnostima korištenja baštinskih resursa u turističkoj ponudi, a u praktičnom dijelu demonstrirat ćemo razne načine našeg tradicijskog veslanja kao i puno drugih sadržaja s kojima ćemo pridonijeti aktivnostima i rezultatima ovog zanimljivog projekta”, zaključio je prof. Robert Mohović.

Tekst: Silvija Jacić (Promo&Press) za općinu Mošćenička Draga

Foto: Zoran Soldatić, Gordan Ukić, Nives Giuricin, Silvija Jacić, Ekomuzej Mošćenička Draga